Tips och råd för att välja rätt ramar

Author : framia se | Published On : 30 Apr 2021

Tips och råd för att välja rätt ramar

Det viktigaste är att ramen framhäver bilden. En bra inramning belyser bilden och ger den en vacker finish. Använd gärna motivets färger som utgångspunkt. Ramar i silver och metall, till exempel, passar bra med kalla färger, medan ramar  guld och brons passar bra med varma färger. Svarta ramar förstärker alla färger och passar bra för färgglada bilder eller bilder i svartvitt.

Små bilder täcker smala ramar, större bilder behöver bredare ramar Det är tillåtet att blanda och matcha ramar, var gärna lite djärv. Profilerade lister och dubbla mattor kan till exempel ge djup och betona ett klassiskt motiv, medan enkla, djupa ramar (boxramar) kan ge samma motiv exakt den spännande kontrasten som den behöver för att komma till sin rätt. Patinerade silver ramar och vita lådramar passar bra in i den romantiska stilen, naken- och landskapsmotiven, medan popkonst kommer till sin rätt i enkla svarta träramar eller aluminium ramar.

Hur hänger jag bäst upp mina foton?

En bildsamling kan hängas upp på olika sätt. Här är några tumregler som kan hjälpa dig på vägen. Om du inte har många bilder är det bra att samla dem i grupper på väggen. Forma gärna en fyrkant eller rektangel av dem. Försök med golvet eller gör en skiss så att du undviker onödiga spikhål i väggen.

Små bilder passar bäst i små rum som en entré eller hall där bilderna kan ses på nära håll. Gruppera gärna bilderna parvis och undvik för mycket avstånd mellan dem. Häng bilderna i ögonhöjd. Det är inte helt ovanligt att ramar hängs för högt upp på väggen.

Välj en rad att utgå från när du hänger upp dina ramar. Du kan välja bildens övre eller nedre del. Häng gärna bilder över möbler, skänk, byrå eller soffa. Det skapar ett mer lugn för ögat och har en helhetsförenande effekt.